Barntävlingar

Konkurrens bland barn som är rättvist förberedda kan vara både roligt och utmanande. Barn tycker dock, nästan alltid, endast om de tävlingar där de har goda chanser att vinna. Som tur är finns det många olika barntävlingar tillgängliga, både på nätet och fysiskt. Vad tycker ditt eller dina barn om? Matematik, eller kanske språk? Det finns tävlingar barn i alla former, inom nästan alla teman. Så är det ju också det där med fördelarna. En del kanske anser att det är farligt att introducera barn för tävlingar för tidigt. Men det är snarare tvärtom. Det finns faktiskt fler fördelar med att barn börjar tävla vid en tidig ålder.

barntävlingar

Varför är det viktigt för barn att leka konkurrenskraftiga lekar?

Det finns en mängd olika punkter som argumenterar för att barn ska delta i tävlingsinriktade lekar. Det hjälper bland annat barn att utveckla sina atletiska färdigheter. De anstränger sig mer när de spelar konkurrenskraftigt, vilket som innebär att de förbättras både atletiskt och akademiskt. Deras färdigheter kommer förbättras ännu mer om de leker med “starkare” motståndare.

Det behöver inte vara seriöst. Snarare tvärtom. Många barn uppfattar lekar där de tävlar mot ett annat barn som roligt. Genom dessa lekar utvecklar barn en förmåga för att bättre hantera utmaningar i sina liv. Att leka lekar i denna miljö utmanar barn till att bättre hantera händelser under stress, så att de bättre är förberedda när de växer upp. Till exempel till första gången de står och talar offentligt på en scen framför sina klasskamrater.

Hitta tävlingar barn gillar, men framförallt ett som specifikt passar ditt barn.

Vad är det för barntävlingar ni söker efter? Är det roliga lekar för yngre barn, eller för äldre? Är det en tävling ni ska hålla i på ett barnkalas? Eller kanske ett spel online som kan användas som utbildningsverktyg för din son eller dotter? Eller en utmaning med pengar i potten? Alla barn har olika intressen, och det kan innebära att du måste testa olika lekar innan ni ihop hittar något som gör honom eller henne nöjd. Sätt dig ner med ditt barn och försök kommunicera ihop. 

Roliga tävlingar för barnkalas

Här listar vi några av de roligaste barntävlingar vi kan komma på som är anpassade framförallt för barnkalas.

Tipsrunda! Här har vi en riktigt svensk klassiker som är en favorit bland barn såväl som vuxna. Det kan spelas av ett oändligt antal personer, och ni väljer själv om det ska spelas i lag eller inte. Ni kan spela det i er trädgård eller runt kvarteret, men då ska vuxna följa med på gatorna. En tipsrunda kan ha olika teman. Kanske är det ett Disney tema? Eller så är varje fråga olik den andra. Kanske en fråga handlar om geografi, en annan historia och den andra om det engelska språket? Oavsett så lär det inte vara några sura miner på barnen när leken är slut.

Kurragömma! Kurragömma bevisar att tävlingslekar kan vara roliga. Det är ett fantastiskt spel för att förbättra barns kreativitet, när de letar efter nya, originella platser att gömma sig på. Spelreglerna är enkla, och går helt enkelt ut på att en “sökare” blundar under tiden som de andra barnen gömmer sig. När sökaren öppnar ögonen, ska hen leta reda på de andra spelarna. Den som blir upptäckt sist vinner spelet!

Hela havet stormar! Hela havet stormar är en klar favorit på barnkalaset. Det är ett enkelt sällskapsspel där barnen ska gå runt ett antal uppställda stolar, samtidigt som musik spelas i bakgrunden. Det ska vara en stol mindre än antalet deltagare. När musiken stannar, ska barnen så fort som möjligt sätta sig ner på en stol. Det barn som inte hinner att sätta sig på en stol innan de alla är tagna är ute ur leken. Sista personen som är kvar vinner tävlingen!

samlat alla de bästa tävlingarna för barn

Det viktigaste är att barnet har roligt!

Inom barntävlingar är vinsten inte allt, och det är viktigt att du diskuterar detta med ditt barn i tid. Som vi tidigare skrivit om, är det nyttigt för barn att tävla med varandra. Men det är viktigt att barnet inte blir allt för tävlingsinriktad i ung ålder, eftersom det kan skapa onödig stress på honom eller henne. Ditt barn ska ha roligt, och inte känna sig tvungen att vinna.