Fototävlingar

Att delta I fototävlingar är ett utmärkt sätt för dig att få reda på hur bra dina bilder egentligen är. Dessutom kan du i många fall tävla om en form för vinst. Det spelar ingen roll hur mycket pengar som ligger I potten eller vilken slags kamerautrustning det är. Vinner du en tävling kan det även göra ditt namn känt bland andra fotografer. Det ökar även chanserna för att ditt arbete blir utställt, antingen på tävlingens webbplats eller på större fotoutställningar. Men vilka fototävlingar finns det i Sverige, och vad kan du göra för att öka dina vinstchanser? Här tipsar vi om de mest populära tävlingarna i Sverige 2020. Vi ger dig även 5 tips på hur du ökar dina chanser för att kamma hem vinsten.

Fototävlingar

Hitta en fototävling för dig

Beroende på vilken form för fotografi du är intresserad av, så finns det en mängd fototävlingar att delta i i vårt avlånga land. Alla fotografer kan inte vara bra på allt. Precis som en artist inte kan sjunga alla sorters genrer. En del fotografer är bra på porträtt och andra passar bättre till en fototävling natur. Vad tycker du är kul att fotografera, vad har du tillgång till och vad får du mest ros för? Här nedan listar vi 3 aktuella fototävlingar som du kan delta i 2020.

Tidningen National Geographic ordnar årligen stora fototävlingar, även i Sverige. Dessa tävlingar skiftar teman, oftast varje månad, och det kan bland annat vara temat fototävling djur, människor eller landskap. Denna tävling innefattar rätt stor konkurrens, tack vare dess nationella och internationella igenkännande. 

Kamera & Bild håller flera gånger årligen i en foto tävling som de kallar för “Grand Prinx”. I varje Grand Prix tillkännager de ett nytt tema, varav temat för 2020 är “natur”. Skynda dig, du har fram tills den 8:e september på dig att skicka in ett bidrag! Du kanske blir den lycklige som kan kamma hem massa fina kameraprylar?

Digital FOTO är ännu en tidning som ordnar fototävlingar regelbundet. De har bland annat sin tävling “månadens bild” där just historian bakom bilden är viktig at berätta. Även de varierar bland teman, och du kommer garanterat hitta ett tema som du känner dig bekväm med. Vid vinst publiceras ditt bidrag i tidningen och kan därmed ses av en mängd andra, fotointresserade människor.

De 5 bästa tipsen för ett lyckat bidrag

När du bestämt dig för vilken tävling du ska delta i och vet vilket tema som gäller, är det dags för nästa steg. Förutom att fixa en bra kamera såklart om du inte redan har det! Oavsett om du deltar i en tävling för första eller hundrade gången, finns det flera strategier att tänka på. När dessa strategier kombineras på rätt sätt, kan det leda till att du faktiskt vinner.

  1. Läs igenom reglerna noggrant: Hur många gånger har du inte stressat över en uppgift till skolan eller jobbet? Och när du väl skickat in den inser du strax därefter att du missat något. Att läsa tävlingsreglerna är det första och viktigaste steget för att kamma hem vinsten.
  2. Var annorlunda, kreativ och framförallt- dig själv: Är det många deltagare i tävlingen minskas dina chanser för att vinna rätt drastiskt. Men detta betyder inte att du ska ge upp. Det som krävs för att du åtminstone ska gå vidare är att du visar att du kan skapa originellt innehåll. Var annorlunda och kreativ, men skicka aldrig in något som inte känns som dig själv.
  3. Få med en perfekt skärpa: Okej, de tidigare 2 stegen handlar egentligen mer om tävlingar generellt. Men nu rör det ju sig faktiskt om en fototävling. Då räcker det inte att följa reglerna och vara originell. Du måste ta bra bilder! En bra skärpa är avgörande. Vet du inte hur man tar bilder med bra skärpa, lär dig det innan du skickar in ditt bidrag.
  4. Berätta en historia med ditt bidrag: Det må låta cheesy, men alla människor har en historia att berätta, och detta ska du berätta med din bild. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, och trots överdriften ligger det sanning i det. Domarna i en fototävling kommer att leta efter en koppling till din bild, och en känsla eller idé som förmedlas med den.
  5. Ge aldrig upp: Här kommer ännu ett rätt cheesy tips. Men att aldrig ge upp är nyckeln till framgång. Oavsett hur många gånger du förlorar så är det viktigt att du fortsätter kämpa. Det vill säga om du verkligen har bestämt dig för att det här är din passion. Det är en underbar känsla att få beröm för sitt arbete, men du kommer inte alltid att lyckas med allt här i livet. Även de bästa fotograferna kommer att förlora någon gång. Fortsätt kämpa, och låt varje motgång inspirera dig istället för att ge upp.
Bästa tävlingar om foto

Viktigast av allt: ha roligt!

Att ha roligt vill vi egentligen inte inkludera som ett tips. Detta är något uppenbart, som borde gälla för allt du gör i livet. Oavsett om det är inför en tävling eller inom ditt jobb. Bara för att något är viktigt och betyder mycket för dig betyder det inte vara tråkigt. Skulle du misslyckas på vägen, försök igen. Du kommer att lära dig saker på vägen av dig själv, men också av andra deltagare och domare i olika tävlingar. Ta kritiken med en nypa salt och tillåt dig att utvecklas! Vem vet, kanske är du nästa mästerfotograf?